Ikke logget ind

Ane Catrines halshugning på Brune Bakke

14. marts 1814 blev den kun 20 årige Ane Catrine Nielsdatter Bjerregaard ført til skafottet på Brune Bakke I Hobro. Hun blev halshugget offentligt hvilket skulle stå som skræk og advarsel.

Hun blev ydermere brændt på bålet og fik ikke en begravelse i indviet jord, hvilket uden tvivl har været en stor sorg for familien. Den unge kvinde havde været tjeneste pige hos en af byens købmænd.

Hendes forbrydelse bestod i at hun havde stjålet et stykke klæde som hun ville sy en kjole af. Da købmanden opdagede tyveriet gik Ane Catrine formodentlig i panik af frygt for at miste sin plads. I ren desperation satte hun ild i baggården til købmandens butik. I alt 9 gårde og huse i Adelgade brændte til grunden. Til trods for at ingen kom til skade blev Ane Catrine efter 1 år dømt til døden. Hun søgte benådning ved Kong Frederik den 6. men denne blev afvist.

Historien fortæller at Ane Catrines far rejste fra Foulum for at være hos datteren i den sidste stund, men han nåede ikke frem, han så røgen af ligbålet fra udkanten af Hobro.


Kilder:
Nordjysk Stiftstidende 9. marts 2014
www.denstoredanske.dk
Ane Catrine
Skafot