Ikke logget ind

Anne Palle den sidste heks

Anne blev født i 1619 og blev som 74 årig halshugget og brændt, efter anklager som heks. Hun skulle være den sidste der blev brændt i Danmark som følge af heksekunst. Anne var blevet gift med Peder Palle, efter hendes første mand var død. Peder Palle var en del år yngre end Anne, og rygterne svirrende om at han alene havde giftet sig for gården skyld. Maren Jacobsdatter fra nabo gården, fangede iflg. rygterne Peders øje og da Anne fandt ud af det, skulle hun have kastet ulykke over hende. Da Maren efter nogen tid blev syg og døde gik rygterne. Da så Anne og Peder blev sat fra gården i Øverup, og måtte flytte til et dårligere sted i Tåderup, skulle Anne have pisset ulykke ind i gården, således at alle køerne aldrig ville kunne trives.

Anne blev anmeldt som heks af den kloge kone Karen fra Lommerlev, der allerede stod dømt for mord, formodentlig i håb om at få nedsat sin straf. Karen anmeldte i alt 5 kvinder. Anne Palle blev fængslet på Nykøbing slot, og blev måneden inden retssagen i Herredstinget tortureret af sognepræst Gregers Zimmer og et par af hans præstekollegaer. Hun tilstod i både Herredstinget og Landstinget men i højesteret, uden tortur, nægtede hun alle anklager. Alligevel blev hun dømt skyldig.

Efter hendes død blev hendes 4 hest, 5 køer, et ung svin, et par får og hendes sengetøj overdraget til kongen. Peder giftede sig på ny, men opkaldte ikke først fødte datter efter hans afdøde kone.


Anne Palle
Man kunne teste, om en kvinde var heks, ved at smide hende i vandet. Hvis hun sank og druknede, var hun uskyldig. Hvis hun flød ovenpå, var hun en heks!

Anne Palle
Ved nogle brændinger blev den dødsdømte bundet til en stige og smidt på bålet når ilden havde taget rigtig fat. Dette blev gjort for at give en hurtigere og mindre smertefuld død.