Ikke logget ind

Handskemagerbanden

Handskemagerbanden fik ikke sit navn fordi de stjal handsker men fordi gruppens leder var uddannet handskemager. Hans Jacob Mortensen som var født i Rudkøbing 1802, gifter sig med Ane Katrine Jørgensdatter og bosætter sig på en gård i Tillitse sogn.

Men handskemageren havde andre talenter end at lave handsker, han fik nemlig hurtigt samlet en bande på 43 personer som fra 1840 og frem til 1851 udfoldede sig på hele Lolland med diverse tyverier og grove forbrydelser.

Natten mellem 21. og 22. marts 1851 dræbte banden gårdmanden Jørgen Johansen og hans hustru, samt deres 2 tjenestepiger, Ane Kirstine Madsdatter og Ane Margrethe Andersdatter. Efterfølgende satte de ild til gården. Inden disse mord var Karl ved Bandholm blevet myrdet af Anders Vixnæs og Frederik Christian Mortensen. Handskemageren, samt 3 bandemedlemmer var blevet dødsdømt (Morten Baad samt brødrene Mads og Anders Vixnæs)

Efter mordene blev banden nu stillet i forhør, men handskemageren havde instrueret medlemmerne i af nægte. Efter en del tid bestemte myndighederne sig for at grave de 4 lig op og konfronterer bandemedlemmerne med deres ugerning. Ligene skulle stilles ind i kirken og handskemageren skulle med hånden på liget erklære sig uskyld til præsten Rudolf Berg. Præsten vidste at handskemageren var skyldig, så til trods for at handskemageren var mere end villig til at erklære sin uskyld, forhindrede præsten ham erklæringen. Med tiden tilstod de andre bandemedlemmer og til sidst også handskemageren.

Handskemageren, Christian Mortensen, Mads Jensen Vixnæs og hans bror Anders Jensen Vixnæs blev alle dødsdømt, dels for de 4 mord men også for mordet på Mathiesen, en staldkarl på Vaarskovgaard. 17 medlemmer fra banden røg i tugthuset, 7 dømtes til forbedringshuset og 15 skulle på vand og brød.

Men inden dommen kunne eksekveres gjorde handskemageren selvmord, Morten Baad døde i arresten og Christian Mortensen fik dommen omstødt til Livvarigt fængsel, mod at han overvære de andres halshugning samt kagstryges efterfølgende. Efter hans løsladelse i 1868 tager han hjem til sin kone Maren Kathrine Jensdatter Vixnæs (søster til Anders og Mads Vixnæs). Han dør 29. oktober 1880 og begraves på Østofte kirkegaard 5. november 1880.

Således var det kun brødrene Mads og Anders Vixnæs der mistede hovederne på Sølvbjerghøj den 24. februar 1853.

Hermann Rothe
Assessor Hermann Rothe der ledte sagen mod handskemagerbanden

Hans Jacob Mortensen
Hans Jacob Mortensen lederen af handskemagerbanden

Sølvbjerghøj
Sølvbjerghøj hvor også handskemagerbanden blev henrettet

Sølvbjerghøj
Sølvbjerghøj